Statia electrica 400/220 kV Portile de Fier
Statia electrica 400/220 kV Portile de Fier I are ca scop principal racordarea in sistemul energetic national a centralei hidroelectrice CHE Portile de Fier I cu o putere instalata de peste 1000 MW. De asemenea statia de transformare reprezinta un nod important prin care este realizata interconexiunea sistemelor energetice Romania – Serbia.
Energia produsa de catre CHE Portile de Fier I, CHE Portile de Fier II cat si CET Drobeta este concentrata in statia electrica Portile de Fier I si evacuata catre est in Oltenia si vest catre Banat prin intermediul axului Portile de Fier – Resita – Timisoara – Sacalaz – Arad.
Proiectul de extindere si retehnologizare a statiei de 400 kV Portile de Fier I a avut ca scop urmatoarele:
-
Asigurarea capacitatii de evacuare a puterii produse de catre CHE Portile de Fier I
-
Remedierea problemelor aparute la nivelul retelei de 110kV datorate supraincarcarii liniilor de transport din cauza puterilor mari produse de catre CHE Portile de Fier II si CET Drobeta
-
Asigurarea stabilitatii sistemului energetic national prin marirea capacitatii de evacuare pe portiunea Portile de Fier – Resita aferent axului Portile de Fier – Resita – Timisoara – Sacalaz – Arad
In vederea indeplinirii obiectivului propus DACOM IMPEX a avut urmatoarea contributie :
-
Inlocuirea sistemului existent de comanda-control - protectie si SCADA al statiei 400/220 kV cu un sistem nou, performant, de ultima generatie . Tehnologia folosita a fost General Electric si Andritz Power.
-
>100 Terminale protectie si comanda ; sistem Gateway/RTU redundant
-
Implementarea unei noi retele de comunicatie pe suport de fibra optica la nivelul statiei pentru asigurarea comunicatiei intre echipamentele de comanda – control, protectie si SCADA
-
>50 switch-uri comunicatie cu management
-
Trecerea la protocoalele de comunicatie IEC61850 / IEC87-5-101 / IEC870-5-104 pentru conducerea statiei de la nivelul superior de comanda (DEN / DET / CTSI)
-
Servicii de proiectare circuite secundare, configurare, testare si punere in functiune.
Proiectul de retehnologizare a fost demarat la inceputul anului 2013, lucrarile fiind finalizate in Iulie 2016, dupa o perioada de executie de aproximativ 3 ½ ani.